Over mij

Over mij

I love you, Rietveld. Het verhaal van de liefde tussen Truus Schröder en Gerrit Rietveld, en het huis dat ze samen bouwden

Truus Schröder -Schräder (1889-1985) zoals ze voluit heette, was de opdrachtgever van het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Truus werkte nauw samen met de meubelmaker/architect Gerrit Rietveld (1889-1964), met wie ze jarenlang een (geheime) relatie had. Hoe zag haar leven eruit, dat begon aan het begin van een moderne tijd? Hoe was de liefde die ze veertig jaar lang met Rietveld had – of liever Riet, zoals ze hem liefkozend noemde? En hoe leefde ze zestig jaar in dat modernistische huis – dat kale kleine blokje aan de rand van de stad, werelderfgoed inmiddels?

Ik ben journalist en historicus. Van 2006 tot een 2015 werkte ik bij nrc.next en NRC Handelsblad. Nadat ik onder meer chef van de bijlage Mens& en eindredacteur bij de zaterdagkrant ben geweest, was het tijd om weer eens zelf te schrijven in plaats van krantjes te maken – zoals dat liefdevol heet. Vandaar. Naast reportages en achtergrondartikelen schrijf ik vooral interviews.

Geboren? Ja. In 1973. Daarna gebeurde er een hele tijd van alles dat niet van belang is voor dit cv, waarna ik geschiedenis studeerde aan de Universiteit Utrecht (mijn woonplaats) met als afstudeerrichting cultuurgeschiedenis. Mijn scriptie ging over het radicaal Verlichtingsdenken in Nederland in het einde van de 17de eeuw. Prachtige tijd.

Daarna volgde ik de postdoctorale journalistiek opleiding PDOJ in Rotterdam. Vanuit die opleiding ging ik werken bij de net gelanceerde nrc.next. Daar begon ik met het maken van de uitpagina’s, daarna schreef ik voor de binnenlandredactie van NRC Handelsblad en was ik avondchef van nrc.next (en daarna dus die andere dingen die hierboven staan). In de tussentijd schreef ik ook voor andere bladen en kranten. Zo werkte ik in m’n  begindagen enkele jaren voor Brabants Dagblad.

Ik schreef met regelmaat stukken voor met name NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en de VARA Gids. En ik volgde de romanschrijfcursus bij de Amsterdamse Schrijversvakschool.

Samen met Claudia de Breij maakte ik de interviews voor het boek Neem een Geit, leven voor gevorderden. De helaas overleden Denker des Vaderlands René Gude (1957-2015) liet levenslessen na. Les 1: ga vooral bij anderen te rade. Met dat uitgangspunt in gedachten hebben we bekende Nederlanders geïnterviewd over werk, kinderen, liefde, seks, leven, dood en meer van die dingen.

Eerder publiceerde ik het boek Ik zou uren met je kunnen praten maar…. Een boek met spoedcursussen voor dagelijkse gebeurtenissen die we allemaal meemaken: van ‘hoe gedraag je je op een borrel van het werk’ tot ‘hoe zet ik plakkende visite de deur uit’.