over mij

over mij

Journalist/historicus Jessica van Geel (1973) is auteur van de boeken Als je maar gelukkig bent, I love you, Rietveld en de bundeling Ik zou uren met je kunnen praten maar… Voor het boek Neem een Geit, leven voor gevorderden van Claudia de Breij werkte ze mee aan de interviews. Van Geel studeerde geschiedenis aan de universiteit Utrecht, haar woonplaats, met cultuurgeschiedenis als afstudeerrichting. Ze volgde de postdoctorale journalistiek opleiding PDOJ in Rotterdam. Van 2006 tot 2015 werkte ze als redacteur bij nrc.next en NRC Handelsblad, waar ze onder meer chef van de bijlage Mens& en eindredacteur bij de zaterdagkrant was. Jessica van Geel schrijft interviews voor deze kranten, net als voor bladen als Vrij Nederland en de VARA Gids. Ze volgde de romanschrijfcursus bij de Amsterdamse Schrijversvakschool.

Boeken

over mij

Ik zou uren met je kunnen praten maar...   2013, columnbundeling

Hoe houd je je staande in ongemakkelijke situaties, geef je een oprecht compliment? Wat zeg je tegen een vreemde als je in de lift staat? En een ochtendmens worden, hoe doe je dat? Lastige situaties laten zich niet altijd vermijden, soms moet je er maar het beste van maken. Op kantoor, met familie, vrienden of in je omgang met onbekenden: dit boek helpt.
Een boek met spoedcursussen die eerder in NRC Handelsblad en nrc.next verschenen voor dagelijkse gebeurtenissen die we allemaal meemaken: van ‘hoe gedraag je je op een borrel van het werk’ tot ‘hoe zet ik plakkende visite de deur uit’.

over mij

Neem een Geit, leven voor gevorderden   2015

Claudia de Breij (net 40, dankuwel) vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Je zit nog in de fase ‘leven voor beginners’. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Niemand die zegt hoe het moet. En dat is fijn. Maar soms ook niet. Soms zou je willen dat iemand zei: ‘Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik het zus en zo opgelost.’ Dat helpt.
Met de les van wijlen René Gude, Denker des Vaderlands, in haar achterhoofd – ‘Ga vooral te rade bij anderen’ – ging Claudia de Breij op de koffie (en vaak een wijntje) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Samen met haar geliefde Jessica van Geel sprak ze met Willeke Alberti, Hedy d’Ancona, Anne-Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Geert Mak, Erica Terpstra, Herman van Veen, Paul van Vliet en Hans Wiegel.

over mij

I love you, Rietveld   2018, roman

Hét verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Een schitterende geschiedenis gebaseerd op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.
Truus Schröder -Schräder (1889-1985) zoals ze voluit heette, was veertig jaar de geheime liefde van Gerrit Rietveld. Hoe zag haar leven eruit, dat begon aan het begin van een moderne tijd? Hoe was haar relatie met ‘Riet’? Hoe leefde ze zestig jaar in dat modernistische huis – dat kale kleine blokje aan de rand van de stad, werelderfgoed inmiddels?

over mij

Als je maar gelukkig bent   2021, interviews samen met Robbert Blokland

Homo’s dragen roze strings, lesbiennes trekken na één date bij elkaar in – inclusief kat. Twintig jaar geleden werd in Nederland als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van het gelijke geslacht. Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond LHBTIQ+ zijn er nog steeds. Hoe komt dat? Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne of bi te zijn. In gesprekken met onder anderen Nicolaas Veul, Romana Vrede, Paul de Leeuw, Barbara Barend en Bas Heijne nemen Van Geel en Blokland de lezer mee naar de wereld die gay heet. Over coming out, huwelijk, gayconnection, Grindr en antihomogeweld. Over de LHBTIQ+gemeenschap van nu en het verschil met pak ’m beet twintig jaar geleden. En: over liefde en seks.

over mij

Verzet. Truus van Lier (1921-1943), een reconstructie van een vergeten leven   2021???

Wordt aan gewerkt.
Het verhaal van een Utrechtse verzetsheldin die al vroeg in de oorlog het gewapende verzet in ging. De Hannie Schaft vóór Hannie Schaft.