Spoedcursus vakantiegevoel vasthouden

Spoedcursus vakantiegevoel vasthouden

Elk jaar weer nemen we het ons voor, maar eerlijk gezegd bakken we er eenmaal thuis weinig van. Als we straks zongebruind en ontspannen van vakantie terug komen, willen we dat heerlijke gevoel vasthouden, toch zullen we ons binnen no time laten opslokken door de stress van de dagelijkse sleur. Het dolce far niente reist maar moeilijk mee naar huis. Maken we ons in bikini enkel druk om zoete kwesties als waar zullen we vanavond eten en welk marktje gaan we bezoeken, binnenkort kwellen we onszelf met rapport X of vergadering Y. Daar gaan we weer. Mopperend de file in, haastend naar het schoolplein en ’s avonds languit en vermoeid zappend op de bank. Is het vakantiegevoel vast te houden? En hoe kunnen we straks het begin van een nieuw seizoen van werk, school en alledaagse besognes een beetje verstandig aanpakken? Tien tips.

Spoedcursus vakantiegevoel vasthouden
  1. Besef: vakantie is ook niet alles

Goed, onderzoek wijst uit dat je vaker ziek bent als je nooit op vakantie gaat, maar toch, er zitten nadelen aan drie weken zon, zee en strand. Al is het een schrale troost – dat wel. Ten eerste, we komen gemiddeld per vakantie een halve kilo aan. We drinken over het algemeen ook meer alcohol. Het aantal scheidingen na de vakantieperiode is significant groter dan in andere periodes en reizen is bovendien vaak duur. En misschien nog wel het belangrijkste: het lekkere vakantiegevoel dat je nu hebt, is na uiterlijk een week weer verdwenen. Ook bij lange vakanties.

Een vriendin van me – een optimistische – roept altijd dat vakantie drie keer plezier is: het plannen, de vakantie zelf en de napret. Je kunt dit ook anders zien: vakantie is gesandwicht tussen twee stressperiodes. Vooraf de drukte om de reis gepland te krijgen en je werk op tijd af te ronden, achteraf de post-vakantiestress om weer in het gareel van het gewone leven te komen.

 

  1. Begin rustig, en niet op maandag

Mocht je het zo kunnen regelen: zorg dat je niet meteen na je vakantie hoeft te beginnen. Kom dus niet zondag terug om ’s maandags aan de slag te gaan, maar hou er een paar dagen tussen om even bij te komen. Bovendien schijnt het zo te zijn dat je het vakantiegevoel langer vasthoudt als je niet op een maandag begint. Je draait anders meteen in de molen van het werk mee, terwijl halverwege de week nog een beetje vrij voelt.

 

  1. Lees niet meteen je mail

Bereikbaarheid is verslavend. Veel mensen hebben er al problemen mee om tijdens de vakantie offline te zijn, maar een volle mailbox bij thuiskomst is helemaal een aanstichter van post-vakantiestress. Tip: lees je mail niet meteen bij terugkomst. Mail is een todo-lijstje van anderen voor jou. Als je je dag begint met mail dan laat je je bepalen door wat anderen van je willen. Maak eerst een lijstje van zaken die je zelf wilt en moet doen. Doe die eerst en klap daarna pas je laptop open.

Ik had eens een collega die na de zomervakantie zijn hele mailbox gewoon leeggooide. Hopla. Weg. Hij zette niet eens een afwezigheidsmelding aan als hij wegging. “Als er iets belangrijks tussen zit, mailen ze me nog wel een keer”, was zijn uitleg. Een frisse kijk, dat wel. Het is overigens niet eens slecht voor zijn carrière geweest. Niet lang nadat hij me dit vertelde, kreeg hij promotie. Een iets minder drastische oplossing is slechts die mail te lezen die alleen aan jou is gericht. Gooi de berichten waarin je ge-cc’d wordt in de prullenbak.

De Whatsapp, en dan vooral de appgroepen waar je soms niet onderuit kunt, wordt steeds meer een stressfactor. Zet de whatsappgroep op stil – het kan! – dan word je niet tussentijds gestoord door vervelende piepjes en zie je de berichten wel als het jou uitkomt.

Koester jezelf in een geruststellende gedachte. Want misschien had Harry Mulisch gelijk toen hij schreef dat de ziel te paard gaat. We vliegen of rijden straks in sneltreinvaart naar huis, maar onze ziel ligt als het ware nog te zonnebaden aan de Costa del Sol

  1. De ziel gaat te paard

Koester jezelf in een geruststellende gedachte. Want misschien had Harry Mulisch gelijk toen hij schreef dat de ziel te paard gaat. We vliegen of rijden straks in sneltreinvaart naar huis, maar onze ziel ligt als het ware nog te zonnebaden aan de Costa del Sol en komt in trage draf pas een paar dagen later thuis als Don Quichot op zijn Rocinante. Net zoals je op je vakantieadres altijd even moet wennen voordat je je echt ontspannen voelt, zo moet je eenmaal thuis ook bijkomen eer je je weer senang voelt. Gun jezelf wat tijd.

 

  1. Duik wel in je werk

Goed, je begint rustig, maar ga niet in korte broek naar het werk. Laat staan sandalen. Probeer niet op deze manier de vakantie te rekken, het leidt slechts tot teleurstelling, en meelijwekkende blikken van collega’s. Het is als met een jetlag: verhoud je meteen tot de nieuwe tijdszone, dan heb je er het minste last van. Belangrijk daarbij is dat je jezelf een goed ochtendritme aanleert. Ben je geen ochtendmens en heb je elke dag weer problemen om op tijd uit bed te komen, leer jezelf dan een ritueel aan. Wat moet er ’s ochtends gebeuren? Hoeveel tijd heb je ervoor nodig? Maak een schema, stel er de wekker op in – en niet snoozen!

 

  1. Hou de herinnering vast

Het vakantiegevoel beklijft beter als je je omringt met herinneringen – en dat is wat anders dan anderen tot vervelens toe je vakantiekiekjes opdringen. Hang foto’s van de vakantie op, leg schelpen neer, kies als wachtwoord voor je pc de naam van de camping. Het klinkt misschien wat flauw, maar het werkt echt. Gebruik dezelfde shampoo als in het hotel – geur staat in je hersenen direct in contact met je gevoel. Ook nagenieten met vakantievrienden helpt. Kook de ravioli waar je in dat Italiaanse hotelletje van genoot, maak het Deense Smörrebröd na.

Ach, eenmaal thuis smaakt die sangria heus minder dan toen die ene avond samen op dat romantische terrasje op de Ramblas, probeer toch dat fijne gevoel vast te houden. Met een beetje geluk zit je op een doordeweekse Hollandse avond toch maar mooi met de liefde van je leven te genieten. Want laten we eerlijk zijn, vakantie is vaak juist zo fijn omdat je zoveel samen bent. Dus als het even kan, zorg dat je er het hele jaar zonnig uitziet. Zoek de romantiek op. Ga naar de zonnebank (niet te veel, dat is weer ongezond), scheer je benen (ook als het koud wordt) en hou het hele jaar je bikinilijn bij.

Spoedcursus vakantiegevoel vasthouden
  1. Maak het leven één grote vakantie

Een vriend kreeg een tuttig kado. Tenminste dat vond ik in eerste instantie. Een historische wandeling door zijn eigen dorp. Hij had het hartstikke leuk gevonden. En gelijk heeft-ie. Zie je eigen stad als vakantieplek. Utrechter? Beklim de Dom. Bosschenaar? Maak een boottocht door de Binnendieze. Ga eindelijk eens naar dat leuke restaurant waar je elke dag langsfietst. Plan schouwburgbezoeken, abonneer je op nieuwsbrieven van concertzalen.

Reizen is zo ontspannend, zeggen ze, omdat je weg bent van het alledaagse leven. Draai het om en probeer te relaxen in de dagelijkse dingen. En leer jezelf ondertussen wat goede gewoonten aan. Zet af en toe een avond de tv uit en lees een boek. Ga vaker naar buiten voor een portie vitamine D en het gelukshormoon endorfine. Voor de doorzetters: spreek af om op een vaste avond de telefoons – op stil – ergens ver weg te leggen.

 

  1. Ga sporten

Op vakantie beweeg je over het algemeen redelijk veel: baantjes trekken in het zwembad, wandelen over de boulevard. Probeer straks thuis ook in beweging te blijven, want sporten vergroot ons geluksgevoel. En bedenk, je kunt ook sportief zijn zonder te sporten. Beweeg zoveel mogelijk in je gewone bezigheden. Neem wat vaker de fiets en de trap, in plaats van de auto en lift. Verruil koffieafspraken met vriendinnen voor wandelingen. Doe mini-oefeningen bij de kassa: til het mandje op en train je biceps. Of werk aan strakke kuiten door op het perron als een ballerina op je tenen te balanceren.

 

  1. Toon the new me

Vakantie geeft een mooie kans om daarna opnieuw te beginnen. Laat de ‘nieuwe jij’ zien. Zeg bijvoorbeeld eens vaker ‘nee’. Weiger werk waar je geen zin in hebt, maak géén afspraak met die kennissen als je er geen zin in hebt. En ja, sommige dingen zijn onvermijdelijk, maar het voelt altijd beter als je er actief in staat. Dat ene familieweekend waar je niet zo’n zin in hebt wordt leuker als je het zelf organiseert. Zet het zo meer naar de hand, en wie weet kun je dit jaar boerengolf vermijden. Die vergadering geeft meer voldoening als je actief deelneemt, net als dat gesprekje met andere ouders op het schoolplein.

 

  1. Werken is ook niet alles, maar…

Ik heb vrienden die van vakantie naar vakantie leven. Daar heb ik altijd een beetje medelijden mee, het leven zit toch tussen de verloven in denk ik dan. Maar goed, ze zijn ook helemaal niet blij met hun werk en dat verklaart een hoop. Vakantieblues is schijnbaar te voorkomen door meteen na thuiskomst een nieuwe trip te boeken, een beetje vluchtgedrag is het wel. Besef dat het dagelijks leven het echte leven is en vakantie een gekkig tussendoortje. Vakantie is voor de mens als carnaval voor de katholieke kerkganger. Een uitspatting. Een gekkigheid. Een bijzonder aangename gekkigheid dat wel, maar toch, gekkigheid.

 

Gepubliceerd in de Libelle, 2015